Advarsel! Vi har blitt gjort oppmerksomme på meldinger i sosiale medier fra personer som utgir seg for å være rekrutterere fra Adecco. Disse personene har ingen tilknytning til Adecco. Blokker og rapporter gjerne disse kontoene. Alle ledige stillinger finner du som vanlig her på vår nettside.

Mental helse fra et sjefsperspektiv

De fleste har fått med seg hvordan fokus på mental helse og trivsel er i sterk vekst. 2023 er et år som fører med seg store utfordringer for bedrifter, ledere og ansatte. Derfor er det viktig å forsøke å få en bedre forståelse for hva som påvirker stress, og hvilke praktiske grep du som sjef kan ta for å forhindre utbrenthet og andre problemer i ditt team.

Vitenskapen bak velvære

Selv hvis man utelukkende assosierer velvære på jobben med formaninger om meditasjon eller yoga, fins det mange muligheter for å øke sin trivsel på arbeidsplassen. En bra start kan være å forstå de vitenskapelige årsakene for hva som får oss til å føle oss bra. Mye handler om signalstoffet dopamin, som er et av de viktigste stoffene i hjernekjemien vår.

Et lavt dopaminnivå påvirker ikke bare følelsene våre, men også hvordan vi tenker og handler i ulike situasjoner. Dopamin virker i hjernens belønningssenter, men er også viktig for mange andre kroppsfunksjoner, som immunforsvar, blodtrykk og blodsukkerregulering.

Vi kan forhindre at dopaminnivået vårt faller for lavt gjennom god søvn, et balansert kosthold og nok trening, men det er også mange andre faktorer som spiller inn. Et trygt, sunt og støttende arbeidsmiljø og små ting som sosialt samvær, å gjøre noen en tjeneste eller bare et smil påvirker positivt. Dopamin er også viktig for hvordan vi fungerer på jobben, og mange studier viser at positive følelser og et godt nivå av dopamin gjør at vi presterer optimalt.

Hvordan kan jeg handle som leder for å sørge for at teamet har det bra

Et godt første skritt kan være å begynne å snakke om trivsel og psykisk helse generelt. Adecco Groups store undersøkelse Global Workforce of the Future 2022 viste at mange ansatte føler at deres arbeidsgivere ikke gjør nok for å forstå situasjonen deres, eller proaktivt arbeide for bedre trivsel.

Jevnlige samtaler med hele teamet, kombinert med individuelle møter med hver enkelt ansatt, er et godt skritt på veien. På denne måten kan alle bidra med sine ideer og erfaringer, og det er lettere å iverksette tiltak. Start gjerne med en anonym medarbeiderundersøkelse for å se hvilke temaer og utfordringer som er best å starte med. Ikke alle er komfortable med å fortelle direkte - og offentlig – om hvordan de egentlig har det, og det kan ofte være vanskelig å sette ord på. En undersøkelse er også god som en «baseline» for fremtiden.

Noen ting du kan tenke på som leder for å få de ansatte til å føle seg bra og yte sitt beste:

  • Lær om hver enkelt persons styrker og bruk dem – ved å forstå dine ansattes sterke sider og fordele arbeidet vil du få et mer velfungerende og produktivt team. Hvem håndterer mange baller i luften best, og hvem jobber best når de fokuserer på én arbeidsoppgave om gangen? Hvem er mest analytisk og hvem er innovativ?
  • Invester i kompetanseheving og upskilling – det er både ettertraktet og verdsatt av de fleste ansatte.
  • Forstå hva som fungerer, og hva som ikke gjør det – er uformelle, sosiale standups fine, eller foretrekker dine ansatte detaljerte statusoppdateringer? En god start på dagen og god kommunikasjon påvirker trivselen.
  • Empati og fleksibilitet – Alle ansatte har ulike liv, og mange unngår å snakke om sine personlige utfordringer i frykt for å bli oppfattet som vanskelige. Prøv likevel å ha forståelse for behovene i teamet ditt. Planlegging kan bli mer komplisert, men det kan være verdt det.
  • Gå foran som et godt eksempel – er du syk eller på ferie, unngå å svare på e-post eller bli med på møter. Fritid for hvile og restitusjon er en av de beste medisinene mot psykiske lidelser.

Ansatte som trives lokker andre

Selv om denne artikkelen er rettet mot deg som arbeidsgiver eller HR-leder, er det egentlig opp til hver enkelt leder å sørge for at det er verktøy og tid å vie til trivsel og psykisk helse til ansatte. Det er ikke nok å ha et generisk helseprogram, virksomheten har et ansvar på individnivå. Adeccos egne undersøkelser viser også at 75 % av de ansatte vil prioritere en arbeidsgiver som behandler sine ansatte på en inkluderende og støttende måte. Det betyr at man ikke bare skal ha det bra, men føle at man utgjør en forskjell.

Psykisk helse er et av Adeccos fokusområder for fremtidens arbeidsliv. Med vår lange erfaring og kunnskap innen personalrelaterte områder kan vi støtte deg som ønsker å investere i trivsel og psykisk helse i din bedrift eller arbeidsplass.

Kontakt oss i dag, så ser vi på hvordan vi kan hjelpe din bedrift med deres behov.

Skribent
Adeccobloggen

Du vil kanskje også lese

Finn din drømmejobb

Vi håper du har fått med deg noen gode råd på veien og at du kjenner deg tryggere foran ditt jobbsøk. Nå er det vel på tide å ta en titt på alle våre ledige stillinger? Har du flaks finner du drømmejobben din allerede i dag.

Kontaktskjema til bedrift

Vi bistår deg med å tiltrekke og rekruttere de beste og mest kompetente medarbeiderne uansett om du trenger midlertidig forsterkning eller om du skal rekruttere til faste stillinger. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og har riktig person på rett sted.

TIL KONTAKTSKJEMAET

Copyright © Adecco Norge