Ved å integrere mindfulness i timeplanen kan bedrifter hjelpe sine ansatte med å håndtere stress, forbedre konsentrasjonen og skape et mer harmonisk arbeidsmiljø. I dette blogginnlegget vil vi utforske fordelene med å investere i konsentrasjon og oppmerksomhetstrening på jobben. Det kan være til stor fordel for både de ansatte selv, men også bedriftens bunnlinje.
Mindfulness – mer enn bare en motetrend
Mindfulnesstrening er en prosess hvor du bevisst øver på å være tilstede og observere dine tanker, følelser og kroppsfølelser, uten å dømme dem. Det fins ulike metoder og teknikker for å utvikle mindfulness, som meditasjon, pusteøvelser og kroppsskanninger. Mindfulness har sine røtter i Buddhismen og har blitt praktisert i over 2500 år. Imidlertid ble begrepet "mindfulness" popularisert i den vestlige verden på 1970-tallet av Dr. Jon Kabat-Zinn, som grunnla programmet Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR).
Hvilke fordeler har det for den enkelte?
Den kanskje viktigste fordelen med mindfulness-trening er at det hjelper den enkelte å håndtere stress. Når du er stresset blir du ofte ufokusert og kan føle deg fysisk uvel. Du kan få problemer med irriterende og negative følelser overfor kollegaer og arbeidsplass. En av kjernene i mindfulness er å lære seg å være tilstede i øyeblikket, og observere sine tanker og følelser uten å dømme dem. Dette kan hjelpe deg med å identifisere og håndtere negative tankemønstre, og redusere bekymring og angst.
Øvelsen bidrar til å redusere stressnivået og gjenopprette fokus. Det kan også gi verktøy for å skape en bedre balanse mellom arbeid og privatliv.
Hva er fordelene for bedriften?
Det er mange andre fordeler som mindfulnesstrening kan gi, blant annet:
- Bedre kommunikasjon – ansatte blir mer tilstede og balanserte i samspillet med kollegaer og kunder
- Bedre teamarbeid – økt forståelse for seg selv og økt empati for andre
- Bedre konsentrasjon om oppgaver – lettere å unngå distraksjoner
- Økt kreativitet og bedre problemløsning – ved å frigjøre seg fra begrensende tankemønstre kan man åpne opp for nye ideer og perspektiver
- Bedre beslutningstaking – ansatte kan få et klarere og mer objektivt bilde av situasjoner som oppstår
- Økt lojalitet - man viser at man "ser" sine ansatte som individer og verdsetter deres liv, velvære og velvære
Hvordan gjør du det rent praktisk?
Når man introduserer nye begreper og teknikker i arbeidsmiljøet er det greit å ha en plan og å jobbe systematisk.
- Start med å utdanne deg selv og andre ledere. Det finnes kurs du kan ta, og instruktører som har lang erfaring med mindfulnesstrening på jobb.
- Det neste trinnet er å forklare fordelene med mindfulness for teamet.
- Sørg for at det er fysiske rom som fremmer ro og avslapning, for eksempel et stillerom eller et mindfulness-hjørne.
- Start mindfulness-programmer – tilby jevnlige mindfulness-treningsøkter på arbeidsplassen. Det kan være enkle øvelser som meditasjon, pusteøvelser eller guidede kroppsskanninger. Inviter en ekstern instruktør eller utnevn noen til å delta på en trening for å bli mindfulness-coach.
- Identifisere muligheter for å integrere mindfulness i daglige arbeidsrutiner. Det kan for eksempel være å starte møter med en kort mindfulness-øvelse, ha oppmerksomme pauser mellom arbeidsoppgavene, eller tilby stunder for refleksjon og avslapping i løpet av arbeidsdagen.
- Vurder effekten av mindfulnesstreningen ved å samle tilbakemeldinger og måle resultater, for eksempel gjennom spørreundersøkelser eller intervjuer. Tilpass og juster programmet basert på tilbakemeldingene.
Hvordan fungerer mindfulness på hjemmekontoret?
Hybrid- og fjernarbeid kan være stressende på en annen måte enn å jobbe på et kontor. Ofte forventes man å være konstant tilstede og tilgjengelig. Også her kan mindfulness og mindfulnesstrening være ekstra verdifullt og et godt verktøy for å håndtere digitalt stress – for å koble av, slappe av og fokusere på nytt. Les mer om det her.
Vinn-vinn for både ansatte og bedrifter
Ved å investere i mindfulness viser du og din bedrift at dere er opptatt av å skape en sunn og trivelig arbeidsplass hvor ansatte kan vokse og blomstre. Dette fører ikke bare til økt trivsel og produktivitet for de ansatte, men det kan også bygge din arbeidsgivermerke og bidra til bærekraftig suksess og vekst for selskapet som helhet.
Les flere tips om holdbart arbeidsliv her.