Mange rammes også av «quitfluencers», som man kan kalle ansatte som sier opp og får andre på arbeidsplassen til å tenke på et karriereskifte. Dette er spesielt merkbart blant yngre mennesker, som har 2,5 ganger større sannsynlighet for å gjøre endringer i arbeidssituasjonen enn eldre ansatte.
Bekymringer om en resesjon gjør at mange ansatte uroer seg for privatøkonomien
Inflasjon og stigende priser på boliger, strøm og mat gjør at 61% av respondentene, spesielt ikke-kontorbaserte, bekymrer seg for at lønnen deres ikke vil være nok til å dekke primære behov. Over halvparten av disse leter etter en annen jobb for å supplere inntekten, og mange arbeider svart, spesielt generasjon Z.
Lønnen skal gjenspeile kompetanse og innsats
Hybridarbeid har endret hverdagen til mange ansatte. For ledere og bedrifter har fjernarbeid bydd på en rekke utfordringer, ikke minst innen måling og evaluering av effektivitet når teamet ikke alltid er på kontoret. I flere land gjøres det nå eksperimenter med en 4-dagers uke, og i mange tilfeller merkes det ikke stor forskjell mellom arbeidet som utføres, både i volum og kvalitet. Så faktisk arbeidstid må veies sammen med kompetanse og prestasjoner for å havne riktig i lønnsfastsettelsen.
Lønnsvekst er et annet problem, hovedsakelig på grunn av bølgen av permitteringer og vanskeligheten med å ansette på nytt eller finne ansatte til nøkkelroller. 90% av respondentene i Norden oppgir at de har fått bedre eller uendret lønn de siste 2 årene, til tross for verdenssituasjonen. Som motgift kan arbeidsgivere supplere lønnen med ytelser, fleksibel arbeidstid og andre goder som verdsettes like høy eller høyere av mange. I undersøkelsen ser vi også en klar forskjell mellom ledere og andre ansatte, over 60% av ledere mener at de har en rettferdig lønn mot i underkant av 40% av andre ansatte.
Et godt råd til arbeidsgivere er å følge godt med på lønnsstatistikk og prestasjoner. Å fokusere på hva som faktisk produseres og investere i videreutdanning og coaching, spesielt for de med mindre tunge roller, kan lønne seg.
Fleksibilitet er nøkkelen til å beholde talent
Den viktigste statistiske forskjellen mellom årets og fjorårets rapport ligger i synet på arbeidstid og arbeidsmengde. Mange har blitt vant til hybridarbeid under pandemien, og derfor ønsker stadig flere mer fleksibel arbeidstid og mulighet for en bedre balanse mellom jobb og fritid. Hvis arbeidsgiveren ikke tilbyr den fleksibiliteten de ønsker, tar mange skrittet for å bytte jobb - rundt 40% av respondentene har byttet eller tenker på å bytte til en mer fleksibel jobb det siste året. Blant de som har en jobb som gjør det mulig, jobber de fleste 3 dager på kontoret, men oppgir selv at mellom 2 og 3 dager ville være ideelt. 55% av de med kontorarbeid oppgir at de har en viss fleksibilitet i arbeidstiden, noe som er 10% mer enn i 2021.
Moderne teknologi kan hjelpe. Digitalisering, med AI og maskinlæring, gir muligheter for arbeidsgivere til å redusere mengden repeterende oppgaver, muliggjøre eksternt og hybrid arbeid og bedre samarbeidet mellom ansatte.